Over Evert, verdieping

Meer over mijn persoonlijke achtergrond

Ik ben opgegroeid bij het Openluchtmuseum in Arnhem en had daar contact met natuurwezens, iets wat ik als kind heel normaal vond. Andere lichtpunten waren de padvinderij en een paar goede vrienden. Verder had ik geen leuke jeugd: binnen het gezin had ik te maken met een vader die sloeg, buiten het gezin met seksueel misbruik. Leerkrachten konden me niet bereiken en ik ben op school maar liefst vijf keer blijven zitten.

Vanwege mijn sterke rechtvaardigheidsgevoel kon ik koppig en onhandelbaar zijn. Op mijn 17e kreeg ik een hernia, wat achteraf een zegen bleek. Het dwong me om meer te gaan nadenken en over dingen te gaan praten, in plaats van mijn fysieke kracht te gebruiken om terug te meppen. Mijn vader heb ik overigens allang vergeven, die had zo zijn eigen problematieken.

In mijn huwelijk, vanaf de geboorte van onze kinderen ben ik huisman geweest. Na onze scheiding ben ik een aantal jaren single geweest.

Jarenlang was ik twee weekenden per maand representant bij opstellingenwerk in Limburg. Mijn vermogen om me energetisch op anderen af te stemmen kwam hier goed van pas en is hier nog verder verfijnd. In deze sessies heb ik zelf ook veel zaken mogen helen, zowel uit mijn eigen leven als in mijn familielijnen.

Inmiddels heb ik twee verschillende soorten kanker door- en overleefd. In plaats van me daar zorgen over te maken, ben ik gaan kijken welk evenwicht in mij verstoord was. Een goede vriend hielp me inzien dat ik destijds teveel klaarstond voor anderen en mezelf daarbij soms oversloeg.