Over Evert

Wie is Evert?

Je eigen pad vinden en volgen

Ik begeleid mensen bij het vinden, volgen en concreet vormgeven van hun eigen weg in het leven.

Zelf ben ik ook altijd mijn eigen weg gegaan. Of het nu ging om carrière, gezin of persoonlijke ontwikkeling, ik heb me mijn hele leven vooral door mijn intuïtie laten leiden, niet door verwachtingen vanuit de buitenwereld of mijzelf. En dat is me goed bevallen.

Eigenzinnig, intuïtief en mensgericht

Leergierig ben ik altijd geweest en gebleven maar diploma’s halen interesseerde me niet zoveel. Deze instelling gaf me de vrijheid om naar eigen inzicht 45 jaar een bijzonder administratiekantoor te runnen.

Naast de bedrijfsmatige cijfers gaat het mij vooral om de mens achter de onderneming. Past die bij hun wezen? Komen hun talenten tot hun recht? Wat is hun werkelijke drive? Welke droom willen ze in hun leven realiseren? En hoe kan ik ze helpen om het financiële plaatje daarbij rond te krijgen?

Soms fungeer ik als mediator en help ik mensen om hun echtscheiding zowel emotioneel als financieel zo af te wikkelen dat beiden daar vrede mee hebben en de weg met ruziënde advocaten wordt overgeslagen….

Natuurwezens

Ik ben opgegroeid bij het Openluchtmuseum in Arnhem en had daar contact met natuurwezens, iets wat ik als kind heel normaal vond. Deze eenheidservaringen stonden in sterk contrast met het geweld en misbruik waar ik in mijn jeugd óók mee te maken heb gehad. Met behulp van vele boeken, workshops en trainingen heb ik al deze ervaringen een plek kunnen geven. Dit heeft me een stevige basis gegeven om ook anderen op hun levenspad te kunnen begeleiden.

Drie kernpunten

Antroposofie

Via de Vrije School van mijn kinderen heb ik de antroposofie leren kennen. Voor mij vormde deze school een warm bad – wat had ik daar als kind graag op gezeten! Ik volgde vele cursussen en lezingen die daar voor ouders gegeven werden. Dit gedachtegoed was voor mij een en al herkenning van dingen die ik al van jongs af aan had geweten en aangevoeld, maar nooit onder woorden heb kunnen brengen.

Sjamanisme

Naast de antroposofie voelde ook het sjamanisme als thuiskomen. Ik volgde diverse trainingen: het medicijnwiel volgens de Inca traditie, in Tsjechië in Keltisch sjamanisme en Siberisch sjamanisme, in de Ardennen en Mongolië. Door deze trainingen heb ik mij beter leren afstemmen op mijn innerlijke en uiterlijke omgeving.

Nuchtere Hollander

Soms zie ik in een verder gewoon gesprek flarden van iemands energie door de kamer zweven. Inmiddels weet ik wat ik dan moet doen om die energie weer beschikbaar te maken voor die persoon. Toch blijf ik een nuchtere Hollander en hou ik me niet zo bezig met exotische rituelen. Hoogstens pak ik er tijdens een workshop wel eens een ratel bij, omdat dat me helpt om scherper intuïtief waar te nemen.

Centrum PraTempo

Een eigen centrum in de natuur. Een plek voor workshops waar de natuurlijke omgeving mensen uitnodigt om terug te gaan naar de kern van het leven, back to basics, weg van alle ruis en afleiding van de moderne wereld. Op het Drentse platteland, aan de rand van een natuurgebied, is het centrum PraTempo, deze plek voelt voor mij energetisch helemaal goed. In afstemming op de natuur heb ik hier mijn creativiteit heerlijk kunnen uitleven bij het vormgeven van de grote tuin met vijver en bloemenweide. Er is een multifunctionele groepsruimte, naar eigen ontwerp gebouwd en ernaast kwam een prehistorische hut, gebouwd door prehistorisch bouwer Leo Wolterbeek.

Esperanto

De naam ‘PraTempo’, wat ‘oertijd’ betekent in het Esperanto, is een eerbetoon aan twee oudooms van mij. Als eenvoudige timmerlieden hadden ze alleen lagere school gehad, nu zo’n 100 jaar geleden. Toch leerden ze beiden Esperanto spreken, vanuit het socialistische idee dat ze daarmee een bijdrage konden leveren aan een nieuwe wereldvrede.

Ook de naam van mijn bedrijf, Arbaro Advies, komt uit het Esperanto: ‘arbaro’ betekent ‘woud’, tevens mijn achternaam.

Benieuwd naar wat ik voor je kan doen?